Dumagép - egyedül

Igen, igen, beindult a gépezet. Megállíthatatlanul nyomja a sódert. Mindig azon filózunk, kire ütött, mert sem apa, sem én nem vagyunk egy nagy dumagép. Valamelyik nagyszülő a ludas. :)

Édes kis dolgai vannak, amiket mondogat, nehéz is összeszedni egy csokorba, ha nem írja le rögtön az ember, akkor a szó valóban elszállt. Mindenesetre a memóriabank gyerekünk nagyon sokat mondókázik, próbálja szó szerint elmondani a mondókákat, meséket, van amit egész ügyesen, bár maradnak még ki szavak. Pl. (az ablakpárkányon ücsörögve): "fújja a szél a fákat... (kimarad: a letöri az ágat) reccs". Másik kedvenc mondókája a pereces "gyerekek, gyerekek". Esténként mindig közli, hogy meséljünk, kedvenc meséi a Kispipi, a 3 kiscica, a répamese és a mondókás könyv. Sokszor meg szokott lepni, mert befejezi a mondataimat. Sőt, van, amikor közli, hogy "egyedül, Domi olvas". Van amikor leül magának egy könyvvel és olvas hangosan magának, édes ahogy próbálja elmondani a mesét, egész ügyesen ám.

Sokszor ha csinál valamit, közli, hogy egyedül akarja csinálni vagy egyedül csinálta. Nagyon szeret török basát rajzolni, gyurmázni, és hát a kuckójában pörögni, forogni, táncizni. Néha közli, hogy "anya is, mama is" és akkor nekünk is be kell menni a kuckójába forogni. "Domi főz, egyedül. Pucol zöldséget. Főz anyának karalábé levest". :)

Nem mond ki mindent tisztán, néha én is fülelek, hogy mit mond, de azért a többséget értem. De előfordul hogy 10x rákérdezek és még akkor sem :( De van amit már visszafordítok tudatalatt, mert tudom mit szeretne mondani a drága gyermek csak még nem sikerül neki tökéletesen. Például mikor mondja, "doktor bácsi jött", mindig úgy hangzik a "doktor bácsi", mintha azt mondaná, hogy "buta csacsi".

A szókincse már elég nagy, tényleg sok szót ismer. A színeket is elég jól ismeri, amin csak azért lepődtem meg, mert azt olvastam a Ranschburg könyvben, hogy a színeket 3 éves kor körül ismerik fel a gyerekek. 

Ezt a fajta szókincset szeretem:

"Anya szeret"

Hogy hívnak "Bartha Domi"

Hány éves vagy "kettő" (még van pár nap, de már inkább ezt mondja, mint az egyet :))

"Anya ott van, Domi itt van"

Múltkor beszélgettünk a pelenkázón:

- Domi, ki van a bölcsiben, milyen néni?

- Zita néni.

- És még? Milyen néni?

- Kinga néni.

- És még?

- Erika néni.

- És még? milyen néni?

- (Petra néni helyett): porszívó... :)))

- Porszívó bölcsiben. Porszívó feje bölcsiben hozzuk haza. Hangos. Erika néni porszívózza lépcsőt. Marika néni főz ebédet.

Vicces mondatai, szavai:

"Anya kimegy kutyakaka összeszed"

"elvitte a cica a cumit"

"Cica elvitte csokitojás" 

"Mama főz husileves"

"locsolunk virágot"

"pacsálás" (na neeem)

"uuuugrááás" (na neeem), "bukfenc", "anya is" (nem, nem, nem :D)

mostanában danonino zabáló, megeszik reggel 3-4 et is, ha nem elég, közli, hogy "még-még". :)

Ha valamit megcsinál, közli, hogy "sikerült". És annyira édesen tudja hangsúlyozni a szavakat, hogy olvadozik a szívem. Még álmában is szokott beszélgetni, suttogni, na azt nem mindig értem, hogy mit. Most pedig gyakorolja a "boldog szülinapot". 

Kedvenc meséje mostanában a Vuk és imádja a helikoptert. Legutóbbi alkotás apával a kertben: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon szép időszak ez, amikor így tanulgatnak dumálni, hihetetlenül gyorsan tanulnak meg mindent.